Monday, November 1, 2010

اولین معاینه ارتودنسی




هرچند متخصص ارتودنسي قادر است وضعيت دندان ها و فرم لبخند را در هر سني بهتر كند، اما در دوره كودكي اين كار راحت تر انجام مي شود، شروع درمان در اين مرحله بهترين نتيجه را با حداقل زمان و هزينه در بر دارد.پيشنهاد انجمن ارتودنسي ايران اين است كه اولين ارزيابي ارتودنسي بايد با مشاهده اولين مشكل ارتودنسي صورت گيرد كه اين معاينه نبايد ديرتر از 7 سالگي انجام شود. در اغلب موارد ممكن است شروع درمان ارتودنسي ضروري نباشد، اما معاينه دقيق در تعيين بهترين زمان درمان كمك مي كند.
معاينه زودهنگام باعث تشخيص به موقع مشكلات شده و فرصت زيادي براي درمان موثرتر فراهم مي كند. اگر مشكل دنداني يا فكي در كودك يا نوجوان وجود داشته باشد با وجود رشد، اين مشكل مي تواند رشد طبيعي فرد را تحت تاثير قرار داده و درمان هاي پيچيده تري را در آينده در پي داشته باشد.

چرا 7 سالگي زمان مناسبي است؟
در 7 سالگي، اولين دندان آسياب بزرگ در محيط دهان ظاهر مي شود كه نقش مهمي در جويدن و تثبيت الگوي جفت شدن دندان ها دارد. در اين هنگام است كه متخصص ارتودنسي قادر است رابطه دندان ها و استخوان هاي فك و صورت را در جهت هاي عرضي، طولي و عمودي ارزيابي كند. همچنين وجود دندان هاي پيشين در اين سن مي تواند جدا بودن دندان ها، جلو بودن دندان ها، كجي دندان ها، زياده از حد ديده شدن لثه ها، مشكلات رويشي، خطر صدمه به دندان ها، وجود عادات مخرب و... را نشان دهد.

از مزاياي ديگر معاينه اوليه عبارتند از:
1 ـ با از دست رفتن زودهنگام دندان هاي شيري فضاي آنها بتدريج از بين مي رود. اين كاهش فضا باعث مي شود كه دندان دائمي جايگزين شونده فضاي كافي جهت رويش نداشته باشد. بنابراين در محل نامناسب رويش نموده يا قادر به رويش نشده و درون استخوان فك نهفته باقي مي ماند. با معاينه اوليه از بروز اين مشكل جلوگيري شده و درصورتي كه مشكلي رخ داده باشد رفع آن راحت تر مي باشد.
2 ـ در بعضي از كودكان صدمات وارد شده به دندان ها يا فكين در طي بازي باعث تغيير دادن فك هنگام بستن دهان مي شود كه نتيجه اين حالت متمايل كردن فك به يك سمت بوده و در نهايت باعث كج شدن چانه يا كج نشان دادن دهان در هنگام لبخند مي شود. تشخيص زودهنگام اين مشكلات توسط متخصص ارتودنسي علاوه بر كمك به رفع ناهنجاري از نيازهاي درماني آتي مثل درمان جراحي فك كم مي كند.
3 ـ آگاه سازي درخصوص خطر آسيب به دندان هاي جلو آمده يكي ديگر از مزاياي معاينه اوليه است. جلو بودن فك و دندان هاي فك بالاخطر شكستگي و بيرون افتادن دندان ها در هنگام بازي كودكان را بشدت افزايش مي دهد. در اين موارد اقدامات متخصص ارتودنسي از بروز مشكلات شديدتر جلوگيري مي كند.
دکتر محمد امین نریمانی- ارتدنتیست
روزنامه جام جم - شماره 2970

باكتري دهان عامل چاقي است...




دانشمندان به تازگي باكتريي در دهان كشف كرده‌اند كه عامل بروز بيماري چاقي است.محققان آمريكايي به تازگي موفق به كشف نوعي باكتري دهاني شدند و اين محققان بر اين باروند كه اين باكتري عامل بروز بيماري چاقي در افراد است و با شناخت اين باكتري مي‌توان راحت‌تر با بيماري اپيدمي و شايع چاقي مبارزه كرد.
جي.مكس گودسون به همراه همكارانش در دانشگاه بستون نتايج تحقيقات خود را در مجله «دنتال ريسرچ» چاپ كرده‌اند و آنان اعلام كرده‌اند كه اين باكتري به چاق شدن افراد كمك زيادي مي‌كند و اين باكتري در بزاق افراد زندگي مي‌كند.
اين محققان در اين مطالعات بزاق دهان 313 فرد مبتلا به چاقي و 232 فرد سالم را مورد مطالعه و آزمايش قرار داده اند و همچنين دي‌ان‌اي اين افراد را نيز بررسي كرده‌اند.
manba,kahkeshane danesh

آيا جرمگيري دندان‌ها را خراب مي‌كند؟



يكسري از تغيير رنگها در ساختمان خود دندان وجود دارند و معمولاً اين تغيير رنگها دائمي بوده و با جرم گيري از بين نمي رود. در ضمن با تراش آن معمولاً در زير هم همين لكه ها را دارد و اين تغيير رنگها يا ناشي از مصرف دارو در زمان رشد جوانه دندان، يا ناشي از نقص تكاملي دندان ها و كمبود املاح مختلف در زمان تشكيل دندان و يا ناشي از افزايش فلورايد آب مصرفي و ... مي باشد.

سلامت نيوز: معمولاً عادت داريم، هر تغيير رنگي كه روي دندانهايمان مشاهده مي كنيم آن را جرم ناميده و اين تصور را داريم كه با جرم گيري بايستي اين لكه ها رفع گردد. در حالي كه اصلاً اينگونه نيست.

به گزارش ايسنا، براي شروع بحث لازم است كه انواع لكه هاي رنگي كه در روي دندان ممكن است مشاهده كنيم را نام ببريم:

1- يكسري از تغيير رنگ‌ها بر روي دندان در واقع پوسيدگي هايي هستند كه معمولاً به صورت سياه رنگ مشاهده مي شود و در حالت‌هاي پيشرفته به صورت حفره در مي آيند و در نهايت به پيشرفت پوسيدگي دندان درد شروع مي شود. يك راه تشخيص قطعي اين تغيير رنگ‌ها اين است كه در پوسيدگي هاي پيشرفته در دندان حفره ايجاد مي شود. برخلاف جرم كه معمولاً بر روي دندان مي نشيند و حجم اضافي را اشغال مي كند.

2- يكسري از تغيير رنگها در ساختمان خود دندان وجود دارند و معمولاً اين تغيير رنگها دائمي بوده و با جرم گيري از بين نمي رود. در ضمن با تراش آن معمولاً در زير هم همين لكه ها را دارد و اين تغيير رنگها يا ناشي از مصرف دارو در زمان رشد جوانه دندان، يا ناشي از نقص تكاملي دندان ها و كمبود املاح مختلف در زمان تشكيل دندان و يا ناشي از افزايش فلورايد آب مصرفي و ... مي باشد.

3- نوع سوم تغيير رنگها ناشي از موادي است كه به طور معمول مصرف مي كنيم و رسوباتي كه بر روي دندان تشكيل مي شود. اين رسوبات يا به صورت رنگدانه هستند و يا به صورت جرم كه بحث اصلي ما را تشكيل مي دهد. اين جرم ها بخوبي با جرم گيري از بين مي روند. و همين جرم ها هستند كه لثه را تخريب كرده و در نهايت باعث لق شدن دندانها مي شود بدون اينكه خود دندان مشكلي داشته باشد.

جرم چيست و چگونه تشكيل مي شود؟

بزاق ما به طور معمول داراي املاح زيادي است كه قدرت رسوب كردن را دارند. اين املاح معمولاً در جاهايي كه با غذا و مسواك كمتر در تماس است رسوب مي كنند. رسوب اين املاح همراه است با ايجاد بستر مناسب براي جايگزيني ميكروبهايي كه به طور طبيعي در دهان وجود دارد و رشد و تكثير آن ... اضافه شدن پروتئين هاي موجود در غذا و بزاق و همچنين لاشه سلولهاي مرده بافت هاي مختلف دهان در مجموع باعث افزايش حجم اين رسوبات شده وبه مرور جرم تشكيل مي شود و در دهان قابل مشاهده مي شود. چيزي كه مهم است اين است كه ما معمولاً مقدار كمي از جرم تشكيل شده را مي توانيم مشاهده كنيم و قسمت عمده اين جرم با تخريب لثه در زير لثه تخريب شده جايگزين شده و از ديد مستقيم ما پنهان مي ماند و مسئله مهمتر اينكه اين جرم هاي تشكيل شده پر از ميكروبهاي مختلف است و با مسكواك زدن هم تميز نمي شود و اين ميكروبها بين 20 الي 40 درصد جرم تشكيل شده را تشكيل مي دهد و افت چسبنده لثه را كه محكم به دندان چسبيده را بمرور تخريب كرده و بافت نگهدارنده حياتي لثه را تخريب كرده و باعث سست شدن پايه هاي دندان مي شود. پس نتيجه مي گيريم كه با جرم گيري و تميز كردن اين جرم هاي تشكيل شده بر روي دندان از روند تخريب لثه جلوگيري كنيم.

چرا مردم فكر مي كنند كه جرم گيري دندان را خراب مي كند؟

چنانكه در قسمت اول اين بحث ذكر شد جرم هاي تشكيل شده بر روي دندان به مرور باعث آزردگي لثه شده و خود جايگزين مي شود. اين امر چون به مرور اتفاق مي افتد و بيمار متوجه عقب نشيني لثه نمي شود و لثه اي كه عقب نشيني كرده با جرم گيري جايگزين مي شود و فضاي خالي كه بين دندانها در اثر عقب نشيني لثه هم كه ايجاد مي شود از ديد بيمار پنهان مي ماند. موقعي كه بيمار براي جرم گيري مراجعه مي كند وقتي اين جرم ها را تميز مي كنيم لثه تحليل رفته در معرض ديد بيمار قرار مي گيرد و چنين احساسي بدست مي دهد كه جرم گيري باعث از بين رفتن لثه شده است؟ و بقول خودشان هم لثه پايين رفته و هم لاي دندانها باز شده. در صورتي كه تمام اين اتفاقات قبلاً صورت گرفته بوده و لي از ديد بيمار پنهان بود.

دو مسئله هم چنين افكاري را تشديد مي كند: اول اينكه موقع جرم گيري در هر صورت خونريزي اتفاق مي افتد و اين امري طبيعي است ولي بيمار اين امر را دليل صدمه ديدن لثه هايش مي داند و فكر مي كند همين خونريزي ها به علت كنده شدن لثه ها از روي دندان است.

دومين مسئله اين است كه موقعي كه جرم به ضخامت كافي روي دندان مي نشيند مانع رسيدن سرما و گرما به دندان مي شود و به طور طبيعي كه دندانهاي ما در معرض سرما و گرماي متعادلي در محيط دهان واقع است با وجود اين جرمها و عدم رسيدن سرما و گرما به دندان، دندان به مرور حساسيت خود را از دست داده و موقعي كه با جرمگيري اين جرمها را پاك مي كنيم ناگهان دندان در معرض سرما و گرما قرار مي گيرد و بيمار تفسير غلط خود را تكميل مي كند كه چون دندانم تراشيده شده به آب سرد و گرم هم حساس شده، جرم گيري كردم لثه هايم پايين رفت. بين دندانهايم فاصله افتاد، دندانم تير مي كشدو ... مجموع اين افكار بيمار را به اين نتيجه مي رساند كه جرم گيري دندان را خراب مي كند.

چند نكته در مورد جرم گيري:

1- حتماً سالي يك بار جرم گيري را در برنامه بهداشتي خود قرار دهيد.

2- مطمئن باشيد كه با دقت در صحيح مسواك زدن ، تشكيل جرم به حداقل خواهد رسيد.

3- اگر موقع مسواك زدن ديديد كه از ناحيه اي از لثه هايتان خون مي آيد، بدانيد كه آن ناحيه دچار مشكل است و به دندانپزشك خود مراجعه كنيد. ناحيه اي كه خون مي آيد بيشتر مسواك بزنيد و از خونريزي آن نترسيد. مطمئن باشيد با خوب مسواك زدن و بيشتر مسواك زدن آن ناحيه خونريزي خيلي كاهش پيدا خواهد كرد .

4- در صورتي كه جرم زيادي داشتيد و بعد از جرم گيري دندانهايتان به سرما و گرما حساس شده زياد نگران نباشيد به مرور رفع خواهد شد.

5- بعد از جرم گيري حتماً از دهانشويه مناسب استفاده نماييد تا در بهبود زخمهاي به جا مانده از جرم موثر افتد. استفاده مداوم از دهانشويه ها زياد توصيه نمي شود و يك هفته بعد از جرم گيري مي توانيد استفاده از دهانشويه را قطع نماييد.

6- هيچ آنتي بيوتيكي قبل و بعد از جرمگيري نياز نيست. در موارد خاص حتماً دندانپزشكتان تجويز خواهد كرد.

کاهش مقاومت دندان کودک تازه به دنیا آمده از طریق سزارین

روزنامه ایران



پوسیدگى دندان در كودكانى كه به روش سزارین متولد مى شوند بیشتر است . 

به گزارش ایونا، پژوهشگران دانشگاه نیویورك مى گویند : بررسى هاى روى ۱۵۶ كودك نشان مى دهد كودكانى كه با روش سزارین متولد مى شوند تقریباً یك سال زودتر از دیگر كودكان به پوسیدگى دندان دچار مى شوند . 
محققان معتقدند : كودكانى كه به روش طبیعى به دنیا مى آیند از آنجا كه هنگام تولد در معرض باكترى هاى بیشترى قرار مى گیرند مقاوم تر مى شوند و پوسیدگى دندان در آن ها كمتر است.

پروتز هاى دندانى براى ارتقاى كيفيت زندگى


روزنامه شرق 
بنفشه پورناجى

«زندگى يعنى اميد و حركت و درمان هاى پروتز براى ارتقاى زندگى» شعار پنجمين كنگره انجمن پروستودونتيست هاى ايران (۹ تا ۱۱ آذر ۸۴) بود. 
بيشتر بحث هاى كنگره امسال توجه به كيفيت زندگى براى عموم مردم، به ويژه براى سالمندان را تشكيل مى داد. پروتز تكميل كننده تمام درمان هاى دندان پزشكى به شمار مى رود. به واسطه پروتز، زيبايى و عملكرد سيستم جونده به طور مجدد به بيمار بازگردانيده مى شود. 
گزارش زير چكيده اى از مطالب ارائه شده در اين كنگره است كه از نظرتان مى گذرد.

• شيوع بى دندانى در ايران 
يكى از شاخص هاى مهم در زمینه بهداشت دهان در كشور، شيوع بى دندانى هاى وسيع است. براى روشن شدن اينكه چه تعدادى و در چه گروه سنى دچار بى دندانى كامل يا «پارسيل» هستند، بايد مطالعات اپيدميولوژيك گسترده اى در سطح كشور انجام شود. اين مطالعات در جهت سياست گزارى و برنامه ريزى جامع تر در امر بهداشت دهان جامعه كاربرد دارد. دكتر محمدحسين دشتى متخصص پروتزهاى دندانى در اين زمينه مى گويد: در ايران بين ۲۵ تا ۵۰ درصد افراد از سن ۳۵ به بالا دچار بى دندانى هستند. اين بى دندانى از بى دندانى محدود یا «پارسيل» (از دست دادن تعدادى از دندان ها) تا بى دندانى كامل ( از دست دادن تمام دندان ها در يك فك يا هر دو فك) را شامل مى شود. با افزايش سن _ ۴۰ تا ۵۰ سالگى - بى دندانى كامل شيوع بيشترى مى يابد. 
همچنين در جوامع محروم تر و دور افتاده تر كه آب مصرفى آنان از ميزان فلورايد كافى برخوردار نيست، به دليل شيوع پوسيدگى و از دست رفتن دندان ها و نبود يا ناكافى بودن اطلاع رسانى در زمينه مسائل بهداشتى در مدارس و... اين ميزان متأسفانه از شيوع بيشتر و بالاترى برخوردار است. 
به گفته دكتر دشتى ۳۰ درصد افراد بالاى ۴۰ سال به بى دندانى كامل مبتلا هستند. همچنين ۵۰ تا ۶۰ درصد اين گروه سنى دچار بى دندانى «پارسيل» بوده كه حداقل يك دندان خود را _ به غير از دندان عقل _ از دست داده اند و نياز به جايگزينى دندان دارند. 
دكتر عباس منزوى متخصص پروتزهاى دندانى در اين مورد مى گويد: بالا بودن آمار بى دندانى در كشور، نياز به آموزش درمان هاى پروتز در دوره هاى عمومى و تخصصى پروتز را تاكيد مى كند. علاوه بر اين، فعاليت هاى فرهنگى عملى براى ارتقاى سطح بهداشت و نيز كاهش هزينه ها با پوشش دادن بيمه ضرورى به نظر مى رسد. دكتر دشتى از عوارض بى دندانى «پارسيل» را جابه جايى ساير دندان ها، بر هم ريختن قوس فكى، اختلال در جويدن غذا كه سبب سوء گوارش مى شود و مشكلات ظاهرى و نيز اختلال در تكلم برمى شمارد. وى مى افزايد: همچنين زمانى كه دندانى كشيده و از دهان خارج مى شود، از دست دادن دندان، سبب تحليل استخوان فك شده و اين تحليل رفتن در آينده جايگزينى دندان جديد را با مشكل روبه رو مى سازد. اين پزشك متخصص، جايگزينى استخوان از دست رفته با پيوند استخوان به روش جراحى هاى پيچيده را از راهكارهاى ديگر به منظور مقابله با عارضه تحليل استخوان فك برمى شمارد و تصريح مى كند: در صورت آن كه فرد حتى بخواهد از دندان مصنوعى هم استفاده كند، عارضه تحليل فك براى او مشكلاتى ايجاد مى كند. 
• دندان قروچه 
«براكسيزم» كه گاه به نام «دندان قروچه» نيز شناخته شده، عبارت است از نوعى عادت دهانى كه طى آن فرد دندان ها را با نيرويى چند ده برابر حالت عادى به يكديگر فشرده و يا با الگوهاى متفاوتى در مقابل يكديگر آسياب مى كند. 
دكتر مجيد ناصر خاكى در اين زمينه مى گويد: نتيجه درازمدت اين عمل ساييده شدن زودرس سطوح دندانى، مشكلات لثه اى و حتى بيمارى هاى مفصل فكى است كه در اكثر موارد غيرقابل برگشت است. شيوع «براكسيزم» در جمعيت انسان ها دقيقاً مشخص نبوده ولى آنچه مسلم است، عده زيادى از وجود اين عادت مخرب مطلع نبوده و تا زمانى كه توسط دندان پزشك كشف و توضيح داده نشود، بيمار ممكن است حتى آن را امرى عادى تلقى كند. وى ادامه مى دهد: علت «براكسيزم» ناشناخته و نامشخص است، اما عواملى چون ژنتيك، سابقه فاميلى، تنش هاى محيطى، پركردگى هاى متعدد نادرست و نيز كشيدن هاى مكرر دندانى كه يكپارچگى و نظم قوس دندانى را مختل كند، در ايجاد و تداوم آن مؤثر شناخته شده است. دكتر خاكى يادآور مى شود: كنترل و درمان «براكسيزم» در حيطه وظايف دندان پزشكان عمومى و متخصصان پروتزهاى دهانى و دندانى است. در صورتى كه «براكسيزم» كنترل نشود، مى تواند به سايش و حتى شكستگى و از دست رفتن دندان ها بينجامد، در حالى كه در مراحل اوليه با ساخت وسيله ساده اى قابل كنترل است. 
•ايمپلنت 
ايمپلنت هاى دندانى كه امروزه تقريباً بعد از نيم قرن به روش درمانى مطمئنى تبديل شده اند، علم دندان پزشكى را متحول ساخته است. 
دكتر غلامرضا غزنوى متخصص پروتزهاى دندانى در اين زمينه مى گويد: درمان بى دندانى شامل روش هاى معمول پروتزهاى متحرك به صورت تركيبى از فلز و رزين پلاستيك يا پروتزهاى «پرسلن» فلز كه به صورت بريج (پل) به دندان هاى مجاور ناحيه بى دندانى تكيه دارد، است. 
مطالعات درازمدت روى تعداد زيادى از افرادى كه تحت درمان هاى فوق قرار گرفته اند، نشان مى دهد كه يكى از عوارض چنين درمان هايى از دست رفتن دندان هاى مجاور است. اين امر مى تواند به علت رعايت نكردن بهداشت توسط شخص يا مشكلات ساخت و طرح درمان بيمار ايجاد شود. 
دكتر غزنوى ادامه مى دهد: با قرار دادن ايمپلنت به ازاى دندان از دست رفته، دندان هاى مجاور سالم مانده و طرح درمان ها ساده تر و در نتيجه در درازمدت موفقيت آميز خواهد بود. تشخيص و طرح درمان صحيح و انتخاب و آموزش بيماران از عوامل حياتى در موفقيت درمان با ايمپلنت است. 
وى يكى از موانع استفاده همه گير از ايمپلنت ها را هزينه آن ها برشمرده، اظهار مى دارد: چنانچه بيماران به تعويض بريج و پروتز در سال هاى بعدى توجه كنند و هزينه هاى مربوط به درمان هاى اضافى ناشى از دست دادن دندان هاى مجاور را با قرار دادن ايمپلنت مقايسه كنند، متوجه مى شوند هزينه درمان با ايمپلنت چندان هم زياد نيست. يكى از موارد مطرح شده در كنگره امسال انجمن پروستودونتيست هاى ايران موضوع «بارگذارى فورى» روى ايمپلنت ها يا به تعبيرى جايگزينى فورى ايمپلنت پس از كشيدن دندان بود. 
دكتر كاوه سيدان متخصص پروتزهاى دندانى در اين زمينه مى گويد: پيشرفت هاى انجام شده در زمينه ايمپلنت امروزه اين امكان را به ما مى دهد كه بلافاصله پس از خارج كردن دندان، ايمپلنت را جايگزين كنيم. 
وى ادامه مى دهد: با بهره گيرى از يك شيوه جديد و استفاده از پروتئين هاى خاص اسيدهاى آمينه كه از خود بدن فرد مى گيرند و از طريق خون مى توان طول درمان را در روش هاى به كارگيرى ايمپلنت كاهش داد. 
دكتر سيدان تصريح مى كند: پروتئين هاى مذكور با فرستادن پيام از طريق خون، به ايمپلنت كمك مى كنند تا سريع تر به استخوان بچسبند كه خود اين امر سبب كاهش طول درمان مى شود. 
اين متخصص پروتزهاى دندانى، بهره گيرى از سراميك هاى تقويت شده را كه نسبت به سراميك هاى قديمى كمتر دچار آسيب و شكستگى مى شود از جمله تحولات مهم در عرصه رشته ايمپلنت طى سال هاى اخير خواند